Help, mijn partner heeft een laag libido!

Oorzaak laag libido bij de vrouw

Heb jij net zo’n zin om te vrijen, heeft je partner geen zin. En die keer daarop óók niet. Sterker nog: hij of zij heeft eigenlijk helemaal niet zoveel behoefte aan seks. Herkenbaar? Dan heeft je partner waarschijnlijk een laag libido. Hoe komt het en wat doe je eraan?

Voor ik hier meer over vertel, wil ik graag een misverstand uit de weg ruimen: er is op zich niks mis met een laag libido. Soms heeft de één nou eenmaal meer zin in seks dan de ander. Ben je daar allebei oké mee? Prima. Worstelen jij en je partner wel met een verschil in libido en levert dat spanning in jullie relatie op? Dan is het tijd voor actie.

Wat betekent libido?

Maar eerst terug naar de basis. Want wat betekent libido eigenlijk? Vrij vertaald betekent libido ‘begeerte’, oftewel: een sterk verlangen naar iets of iemand. Heb je een hoog libido? Dan heb je dus veel behoefte aan seks. Heb je vaker weinig zin om te vrijen? Dan heb je een lager of laag libido.

Je libido op een hoogtepunt

Wat een laag libido is, is niet objectief vast te stellen. De één vindt één keer in de week seks namelijk weinig, terwijl de ander al blij is met die ene keer per maand. Hetzelfde geldt voor een hoog libido. Je libido is ook niet altijd hetzelfde: in bepaalde periodes heb je meer zin om te vrijen dan anders.

‘Zakt je verliefdheid af? Dan zakt je libido mee’

Neem bijvoorbeeld de puberteit en verliefdheid. Dat zijn bij uitstek momenten dat de hormonen die maken dat je zin in seks, volop in je lijf aanwezig zijn. Of, zoals we dat zo mooi zeggen ‘door je lijf gieren.’ Daardoor raak je sneller opgewonden dan normaal. Zakt je verliefdheid wat af? Dan zakt je libido ook mee. Niet voor niks hebben stellen die al wat langer samen zijn, vaak minder zin in seks dan in het begin van hun relatie.

Afwijzing

Zoals ik in het begin al schreef, is het niet erg om (tijdelijk) minder seks te hebben. Het wordt wél een probleem als je het idee hebt dat het verschil in libido tussen jullie in komt te staan. Want eerlijk is eerlijk: als jij intimiteit met je partner zoekt en keer op keer wordt afgewezen, kan dat je behoorlijk onzeker maken.

Oorzaken van een laag libido bij mannen

Maar hoe komt dat eigenlijk, een laag libido? Dikwijls wordt gedacht dat een laag libido alleen bij vrouwen speelt, maar dat is niet helemaal waar. Onder de stellen die bij mij komen voor coaching, zijn zowel mannen als vrouwen met een laag libido.

Als ik kijk naar de oorzaken van een laag libido bij mannen, spelen meestal stress, drukte of somberheid een rol. Maar er is nog een ‘libidokiller’, die misschien wat minder voor de hand ligt. Wat dat is? Het gevoel het niet te goed genoeg te doen voor je vrouw. Je zoekt wel toenadering, maar krijgt weinig tot geen reactie. Alsof het van haar niet zo hoeft. En als jullie dan toch vrijen, lijkt ze zich niet helemaal over te geven. Heb je als man elke keer het idee dat het voor haar een ‘moetje’ is? Dan heeft dat zeker een negatief effect op je libido.

‘Bij vrouwen met een laag libido speelt er vaak meer’

Oorzaken van een laag libido bij vrouwen

Hoewel bij vrouwen bovenstaande ook een rol kan spelen (naast een schommelend libido tijdens de menstruatiecyclus), zie ik in mijn praktijk dat er achter een laag libido bij vrouwen vaak meer schuilt dan alleen stress of drukte. Sterker nog: meestal worstelen ze al langere tijd met hun gebrek aan zin in seks en hebben ze het gevoel dat er iets mis met ze is. Ze begrijpen niet waarom ze het niet fijn vinden om aangeraakt te worden en zijn ervan overtuigd dat hun seksualiteit ‘gefixt’ moet worden. En dus gaan ze op zoek naar antwoorden.

Oplossing voor vrouwen met een laag libido

Meestal vinden ze die niet. Of niet gemakkelijk: voordat vrouwen of stelletjes bij me komen, hebben ze er regelmatig al een traject bij een seksuoloog opzitten. Soms krijgen ze het advies om porno te kijken. Maar dat is niet de oplossing. De oplossing zit namelijk niet in je hoofd, maar in je lichaam.

Daar kwam ik achter toen ik jaren geleden zelf de vrouw was die geen zin meer had in seks. Ik leerde dat er in mijn onderbewustzijn een negatieve stempel op seks zat, waardoor ik me tijdens het vrijen niet helemaal over kon geven. Ik zat tijdens de seks in mijn hoofd, in plaats van te voelen. Dat is namelijk hoe je overlevingsmechanisme werkt.

Leer weer te genieten van seks

Heb jij – bewust of onbewust – ook een negatieve associatie met seks? Het gevoel dat er ‘iets’ blokkeert in je lichaam, waardoor je tijdens het vrijen niet geniet van de aanraking en intimiteit? Waardoor je ‘in je hoofd’ blijft, in plaats van te voelen? Terwijl je zó graag die vrouw wil zijn die wél zin in seks heeft en zich over kan geven aan haar partner?

Laat mij je dan helpen. Speciaal voor vrouwen maakte ik een online training die je (seks)leven weer laat opbloeien. Waarbij je leert hoe je hoofd functioneert én hoe je je over kunt geven aan de aanrakingen van je partner. Waarbij je oefent om weer te voelen, in plaats van te denken.

 

Podcast

Tania Mulder | TEDx Amstelveen 2020

Het geheim van ultieme seks; Als je denkt, kan je niet voelen!

Wil jij een intens en bevredigend seksleven?

*Ik ga vertrouwelijk om met je gegevens en worden nooit verstrek aan derde. Je gegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van de maandelijkse nieuwsbrief. Je kun je ten alle tijden uitschrijven.