Hoe kan ik als vrouw mijn seksuele blokkade opheffen?

Seksuele blokkade?

Geen zin in seks hebben. Liever niet aangeraakt worden door je partner. En áls jullie dan vrijen, je niet helemaal kunnen overgeven. Ben je vrouw en worstel je daarmee? Dan is de kans groot dat je een seksuele blokkade hebt. Maar er is ook goed nieuws: deze seksuele blokkade kun je weer opheffen. 

‘Er is iets mis met mij’. Of: ‘Ik moet mijn seksualiteit fixen’. Elke keer dat een vrouw dat in mijn praktijk ter sprake brengt, raakt het me. Ik zie de worsteling, de onzekerheid, de zoektocht naar antwoorden. Waarom is de zin in seks er niet? Waarom voelt het niet oké als haar partner – van wie ze oprecht houdt – haar aanraakt? Waarom kan ze er niet gewoon van genieten?

Seksuele blokkade bij vrouwen: hier komt het vandaan

Als jij één van die vrouwen bent, herken je je misschien wel in bovenstaande voorbeelden. Twijfel je ook aan jezelf. En poeh, wat kan dat je onzeker maken. Niet alleen op het gebied van seks, maar ook als mens. Want iedereen heeft seks en geniet ervan, toch? Wat maakt jou dan anders?

Laat me je geruststellen: je hoeft je seksualiteit niet te fixen. Er is niks mis met je. Maar er zit je wel iets in de weg: een seksuele blokkade. Een obstakel waardoor het je niet lukt om ongeremd van intimiteit met je partner te genieten.

Waar die seksuele blokkade vandaan komt? Hij zit verstopt, in je onderbewustzijn. Onbewust heb je bepaalde ideeën of overtuigingen rondom seks of intimiteit gecreëerd, die ervoor zorgen dat je vastloopt. In plaats van te voelen, schiet je tijdens de seks in je hoofd. Je overlevingsmechanisme is aan het werk.

Negatieve associatie met seks

Waardoor zo’n overlevingsmechanisme getriggerd wordt, is niet eenduidig uit te leggen. Dat kan bijvoorbeeld door een nare seksuele ervaring uit je verleden zijn, maar ook door een bepaalde opvatting over seks uit je gezin van herkomst. Het overlevingsmechanisme is trouwens niet per definitie slecht: het heeft je op bepaalde momenten in je leven veiligheid gegeven. Maar als je merkt dat het nu tussen jou en je partner in staat en je hem maar moeilijk kunt of durft toe te laten, is het tijd om dit aan te kijken en stappen te gaan zetten.

Hoe kun je een seksuele blokkade opheffen?

‘Hoe dan?’, vraag je je wellicht af. Door te onderzoeken waar die blokkerende overtuiging vandaan komt. Niet vanuit boosheid en frustratie, maar met liefde naar jezelf en je partner toe. Is dat een gemakkelijk proces? Nee, niet per se. Maar het zorgt er wel voor dat je heelt. Dat je, stapje voor stapje, kunt loslaten. En dat je die seksuele blokkade inruilt voor een liefdevolle overtuiging, waardoor je de liefde, warmte en intimiteit van je partner (weer) kunt toelaten. Dat gun ik je van harte. Voor jou en je partner.

Training voor vrouwen met een seksuele blokkade

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Speciaal voor vrouwen heb ik een online training ontwikkeld, waarbij je onder meer leert hoe je uit je hoofd kunt komen en meer kunt voelen. Deze training wordt ook aanbevolen door seksuologen, gynaecologen en relatietherapeuten. Zie ik je daar?

 

Wil jij een intens en bevredigend seksleven?

*Ik ga vertrouwelijk om met je gegevens en worden nooit verstrek aan derde. Je gegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van de maandelijkse nieuwsbrief. Je kun je ten alle tijden uitschrijven.