fbpx

Een relatie zonder intimiteit?

In mijn ogen kan dit niet!

Relatie zonder intimiteit

Een relatie zonder intimiteit, kan dat wel? In mijn ogen niet. Welk soort intimiteit je ook neemt, het is een essentieel onderdeel van een romantische relatie. Seks zonder intimiteit kan je lustgevoelens tijdelijk bevredigen, maar leidt niet tot bevrediging van je emotionele behoeften. Het is dus een antwoord op je libido, maar niet op de rest van je behoeften. Het spreekt dus voor zich dat een relatie zonder intimiteit eigenlijk niet goed kan gedijen. Binnen relaties kan een gebrek aan intimiteit dus zeker voor problemen zorgen. Zo’n situatie leidt bijvoorbeeld tot weinig zin in seks of geen zin in seks. Een laag libido kan vele oorzaken hebben, maar als er weinig intimiteit tussen partners is zal dat zeker meespelen. Geen zin in seks of weinig zin in seks kan dan een gevolg zijn, waardoor een stel van de regen in de drup raakt.

Wat is intimiteit?

Misschien vraag je je af wat ik bedoel met intimiteit. Onder intimiteit verstaan we het gevoel verbonden te zijn met elkaar. Dat geldt voor vriendschappelijke relaties, maar zeker voor een liefdesrelatie. Intimiteit krijgt vanzelfsprekend ook een andere lading in liefdesrelaties omdat lichamelijke intimiteit en zin in seks daarin een grote rol speelt. Seksuele intimiteit is echter niet de enige soort intimiteit die tussen partners kan bestaan. Door elkaar te knuffelen, te spelen, een goed gesprek te hebben, elkaar te plagen of elkaar cadeautjes te geven kun je ook intiem zijn. Sterker nog, de relatie wordt alleen maar beter als er meerdere vormen van intimiteit bestaan. Intimiteit en seksualiteit zijn echter sterk met elkaar verbonden. Als er alleen intimiteit bestaat zonder seksuele verbinding, zullen veel mensen ook iets missen in hun relatie. Je liefde uiten voor de ander via fijne, speelse seks is ongeëvenaard. Bovendien zorgt méér seks automatisch voor een hoger libido. Weinig seks zorgt voor minder zin, en dan belanden partners als snel in een negatieve spiraal.

De rol van seks in intimiteit

Zonder een goede band is het dus zeker mogelijk lekkere seks te hebben, maar van een duurzame relatie is dan geen sprake. Zoiets ontstaat wellicht bij een one night stand, maar dat is vaak geen lang leven beschoren. De partners gaan dan uit elkaar of er bloeit daadwerkelijk een relatie op. Een tussenoplossing is er eigenlijk niet.

De aanwezigheid van intimiteit is in mijn ogen heel belangrijk. Intimiteit versterkt de relatie en verbetert het seksleven. In mijn praktijk zie ik veel stellen bij wie intimiteit naar de achtergrond is geraakt, waardoor zij ook minder zin in seks hebben. In het begin van de relatie deden zij nog hun best voor elkaar: ze namen de tijd om samen leuke dingen te doen, raakten elkaar veel aan en de plagerijtjes waren niet van de lucht. Het libido was hoog, ze konden niet van elkaar afblijven!

Naarmate de jaren verstrijken nam dat af, tot ze als broer en zus leefden. Geen wonder dat er ook van lekkere seks geen sprake meer is! Ik leer stellen daarom niet alleen naar hun seksleven te kijken, maar maak ook ruimte voor hernieuwde intimiteit. Dat doe ik met mijn RISL-methode, waarin het thema ‘intimiteit’ uitgebreid aan bod komt. Ik leer hen opnieuw in verbinding te komen met elkaar, zodat ze weer zin krijgen in elkaar.

Wil jij ook meer intimiteit in je relatie? Of kan jouw libido wel een boost gebruiken? Neem dan contact met mij op. Ik help jou en je partner graag op weg naar een intens gelukkig liefdesleven!