Een relatie zonder intimiteit

Relatie zonder intimiteit

Kan dat wel? Welk soort intimiteit je ook neemt – emotionele, spirituele, intellectuele of seksuele –  het is een essentieel onderdeel van een romantische relatie. Seks zonder intimiteit kan je lustgevoelens bevredigen, maar leidt niet tot vervulling van je emotionele behoeften. Het is een antwoord op je libido, maar niet op de rest van je verlangen. Het spreekt voor zich dat geen – of een gebrek aan intimiteit in een relatie voor problemen zal zorgen. Zo’n situatie leidt misschien zelfs tot weinig of helemaal geen zin meer in seks. Een laag libido kan vele oorzaken hebben, maar als er een tekort aan intimiteit tussen partners is zal dat zeker een oorzaak vormen.

Wat is intimiteit?

Onder intimiteit verstaan we het gevoel verbonden te zijn met elkaar. Dat geldt voor vriendschappelijke relaties, maar ook voor liefdesrelaties. Intimiteit krijgt een andere lading in liefdesrelaties, omdat lichamelijke intimiteit en zin in seks daarin een grotere rol speelt. Seksuele intimiteit is echter niet de enige soort intimiteit die tussen partners kan bestaan. Door elkaar te knuffelen, te spelen, een goed gesprek te hebben, elkaar te plagen of cadeautjes te geven kun je ook intiem zijn. Sterker nog, de relatie wordt beter als er meerdere vormen van intimiteit bestaan. Intimiteit en seksualiteit zijn sterk met elkaar verbonden. Als er alleen intimiteit bestaat zonder seksuele verbinding, zullen veel mensen iets missen in hun relatie. Je liefde uiten voor de ander via fijne, speelse seks is ongeëvenaard. Bovendien zorgt méér seks automatisch voor een hoger libido. Weinig seks zorgt voor minder zin en dan belanden partners als snel in een negatieve spiraal.

 

De rol van seks bij intimiteit

Zonder een goede band is het ook mogelijk lekkere seks te hebben, maar van een duurzame relatie is dan geen sprake. Zoiets ontstaat wellicht bij een one night stand, maar dat is vaak geen lang leven beschoren. De partners gaan dan uit elkaar of er bloeit daadwerkelijk een relatie op. Een tussenoplossing is er meestal niet.

De aanwezigheid van intimiteit is in mijn ogen heel belangrijk. Zij versterkt de relatie en verbetert het seksleven. In mijn praktijk komen veel stellen bij wie de intimiteit naar de achtergrond is geraakt, waardoor zij ook minder zin in seks hebben. In het begin van de relatie deden zij nog hun best voor elkaar: ze namen de tijd om samen leuke dingen te doen, raakten elkaar veel aan en de plagerijtjes waren niet van de lucht. Het libido was hoog, ze konden niet van elkaar afblijven!

Naarmate de jaren verstreken nam dat af, tot ze als broer en zus samenleefden. Geen wonder dat er dan van lekkere seks geen sprake meer is!

Ik leer stellen daarom niet alleen naar hun seksleven te kijken, maar maak ook ruimte voor hernieuwde intimiteit. Dat doe ik met mijn RISL-methode, waarin het thema ‘intimiteit’ uitgebreid aan bod komt. Ik leer hen opnieuw in verbinding te komen met elkaar, zodat ze weer zin krijgen in hun relatie en seks als iets heerlijks gaan ervaren.

Wil jij ook meer intimiteit in je relatie? Of kan jouw libido wel een boost gebruiken? Neem dan contact met mij op. Ik help jou en je partner graag op weg naar een intens gelukkig liefdesleven!

Lukt het niet zelf jullie seksleven te verbeteren?

Laat mij jullie dan coachen. Ik kan als geen ander de vinger op de zere plek leggen.

Podcast

Tania Mulder | TEDx Amstelveen 2020

Het geheim van ultieme seks; Als je denkt, kan je niet voelen!

Wil jij een intens en bevredigend seksleven?

*Ik ga vertrouwelijk om met je gegevens en worden nooit verstrek aan derde. Je gegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van de maandelijkse nieuwsbrief. Je kun je ten alle tijden uitschrijven.