Geen zin in seks? 8 Tips om weer te genieten van seks.

Heb jij geen zin in seks en probeer je er steeds vaker onderuit te komen?

Is seks een moetje geworden omdat het er nou eenmaal bij hoort? Ben je te moe, te druk, wil hij/zij vaker, zijn er veel ruzies, lukt het niet goed of kun jij er niet van genieten? Allemaal mogelijkheden waarom jij minder zin hebt in seks. En als je wel seks hebt dat je er minder van kunt genieten. In deze blog geef ik je tips zodat jij weer zin krijgt in seks, omdat je er gewoonweg van geniet. Ik help je je seksdrive weer te activeren.

Je hoofd zit vol

Zit jouw hoofd vaak helemaal vol tijdens de seks? “Koop ik volle of halfvolle melk? Ik moet de dokter nog bellen. De luiers zijn op, straks meteen even opschrijven. Ik moet echt wat kilo’s kwijt, kan de lamp niet uit? Morgen weer vroeg op, is hij/zij al bijna klaar?” Waarschijnlijk herken je dit soort gedachten wel. (Belemmerende) gedachten die je ervan weerhouden om helemaal in het moment te zijn, om voluit te genieten van wat er NU gebeurd, in bed. Onthoud, je bent niet alleen. Veel vrouwen en ook mannen zitten veel in hun hoofd. En niet alleen tijdens de seks. We moeten ook zoveel. Maar de kunst is om dat wat moet te parkeren en je te focussen op dat wat is. In het hier en nu.

Mijn onderstaande tips zullen je helpen weer te genieten van seks. Ervan uitgaande dat je dat ooit wel deed.

#1 Word je bewust: Waarom heb ik geen zin in seks?

Het is allereerst van belang om uit te zoeken waarom je geen zin hebt in seks. Ben je echt te moe of te druk of is er iets anders? Ben je onzeker over je lichaam, doet het pijn, komt je partner te snel of juist te langzaam klaar of kun je niet genieten omdat je alsmaar in je hoofd zit? Er kunnen verschillende redenen zijn dat jij geen of minder zin hebt. Het is goed om voor jezelf uit te zoeken waar het probleem ligt zodat je er iets aan kunt doen.

#2 Luister en praat

Durf je het aan om er samen over te praten? Over jouw zin vs. die van hem. Over jouw verwachtingen, je dromen en misschien je angsten. Durf je ook te luisteren zonder meteen in de aanval te schieten? Als je samen een relatie hebt houdt dat in dat je er bent voor elkaar. Is je partner toch niet de persoon om hier mee over te praten, zoek dan een vriend of vriendin óf een onafhankelijk coach op. Zorg dat je er niet alleen mee blijft zitten, want dit lost zichzelf niet op. Als je weer zin wil hebben in seks met je partner zul jij echt zelf de eerste stap moeten zetten.

#3 Het aanpakken van belemmerende gedachten

Heb jij last van belemmerende gedachten? ‘Ik ben te dik, te dun, te wit, niet goed in seks…’ Deze gedachten kunnen een heel sterk effect hebben op hoe jij je voelt én op wat je doet. Vaak ontstaan gedachten automatisch, ze nemen je mee in de stroom van denken en dat kan dit leiden tot piekeren en stress en dus in minder zin in seks. Of tot het in je hoofd zitten tijdens en niet kunnen genieten van de seks. Door je bewust te worden van je gedachten, ze te herkennen als ’belemmerend’, ben je in staat om je gedachten een andere wending te geven. Maak je denkpatroon zichtbaar door je gedachten uit te schrijven en te analyseren. Bedenk wat een betere, minder negatieve, gedachte zou kunnen zijn en blijf deze herhalen. Zo verander je je gevoel en uiteindelijk ook je gedrag.

#4 Concentreer je op het nu

Ben je constant bezig met straks? En wil jij ook meer in het moment zijn en volop kunnen genieten van wat er nu gebeurd? Dat kan met mindfulness, simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Hieronder enkele oefeningen.

– Ruik, hoor en voel (gebruik je zintuigen).
– Probeer niet te denken aan gisteren of aan straks. Merk je op dat je dit doet, kom weer terug en bevestig in je gedachte dat het fijn is.
– Kijk eens echt naar je partner, wat vind je mooi aan hem/haar?
– Concentreer je op je gevoel, wat voel je nu?

#5 Leer elkaars lichaam (weer) ontdekken

Je denkt misschien dat je het lichaam van je partner als geen ander kent. En dat is natuurlijk ook zo als je al een tijd samen bent. Maar wanneer heb je voor het laatst echt gekeken? Leer opnieuw naar elkaar kijken en ontdek het lichaam van je partner bijvoorbeeld door elkaar eens te masseren. Neem de tijd, steek kaarsjes aan en zet een muziekje op. Kijk eens wat vaker naar je partner als hij/zij onder de douche staat of naakt langs je heen loopt. Wat vind je mooi aan hem of haar? Door aandacht te geven aan elkaars lichaam zul je elkaar weer sneller zien als sekspartner in plaats van alleen maar als gezinspartner.

#6 Ontdek wat jij nodig hebt om opgewonden te worden

Weet jij wat je fijn vindt in bed? Nee? Hoe kan jouw partner het dan weten? Ontdek in alle rust wat je zelf fijn vindt. Leer jezelf en je eigen lichaam nog beter kennen zodat je, wanneer je samen seks hebt, je partner kunt sturen.

#7 Maak afspraken

Dit klinkt helemaal niet romantisch, maar soms is het nodig. We zijn allemaal druk en seks schiet er dan als eerste bij in. Helemaal als je jonge kinderen en/of een drukke baan hebt. We zijn altijd moe en als je in bed ligt wil je gewoon door je tijdlijn scrollen en gaan slapen. Snap ik, maar als je niets onderneemt, gebeurd er ook niets en dan heb je over 3 maand nog steeds geen zin in seks. Om zin te krijgen, moet je in actie komen. En dat doe je door een afspraak te maken en een kruis in jullie agenda te zetten. Neem dan ook de tijd, aangezien je het van te voren weet. Steek kaarsjes aan, zet muziek aan en pak de massageolie erbij. In het begin zal dit heel stroef gaan, maar na verloop van tijd ga je het zelfs doen tussen de vaste afspraken door.

#8 Start een coaching traject

Heb je bovenstaande tips allemaal gelezen en/of geprobeerd en denk je, dit gaat mij of ons niet helpen. Klop dan aan bij een professional. Iemand die al jaren stellen helpt met precies dezelfde problemen die jullie hebben. Iemand die weet waar te beginnen.

Al meer dan 15 jaar help ik mannen, vrouwen en stellen bij het verrijken en verbeteren van hun seksleven met mijn RISL- coaching. Dit staat voor Relatie, Intimiteit, Seksualiteit en Life. Een door mij ontwikkelde en zeer succesvolle aanpak. Er zijn zoveel stellen die vastlopen in hun relatie en seksleven en die zelfs overwegen om te gaan scheiden. Dat kost frustratie, verdriet en heel veel eenzaamheid. Voor henzelf en voor de kinderen. Dat is doodzonde. Ik ben ervan overtuigd dat dit in veel gevallen voorkomen kan worden, als je maar weet hoe. Het is lang niet altijd makkelijk, maar ik geloof echt in de liefde en dat je het niet alleen hoeft te doen. Lees meer over mijn aanpak en ontdek of ik de persoon ben die jullie verder kan helpen. Sta jij of staan jullie open voor hulp? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Podcast

Tania Mulder | TEDx Amstelveen 2020

Het geheim van ultieme seks; Als je denkt, kan je niet voelen!

Wil jij een intens en bevredigend seksleven?

*Ik ga vertrouwelijk om met je gegevens en worden nooit verstrek aan derde. Je gegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van de maandelijkse nieuwsbrief. Je kun je ten alle tijden uitschrijven.