volg mijn socials

Het geheim van een goed seksleven? Het is simpeler dan je denkt

Goed seksleven?

Ze kwamen voor een workshop erotische massage bij me, Ellen en Stan. Maar ze gingen naar huis met veel meer dan alleen wat praktische tips om hun seksleven spannender te maken. “Wat een eye-openers!”

Het geheim van een goed seksleven draait namelijk vooral om één aspect: bewustwording. En dan vooral bewustwording van wat er in elkaars hoofd en lichaam gebeurt voor én tijdens de seks.

Spanning tussen de lakens

Die kennis is voor mij, als seks- en intimiteitscoach, vanzelfsprekend. Maar veel stellen, waaronder Ellen en Stan,* zijn zich daar niet van bewust. Om hun seksleven een beetje spice te geven, kwamen ze bij mij voor een workshop erotische massage. Maar ze gingen niet alleen met praktische tips naar huis: ze namen ook een heleboel nieuwe inzichten mee.

Twee verschillende manieren van seksbeleving

Waar veel stellen zich namelijk niet bewust van zijn, is dat je seks op twee manieren kunt beleven. Zo heb je ‘orgasmegerichte’ seks, waarbij je de seksuele opwinding vooral uit je hoofd haalt. Dat doe je bijvoorbeeld door te denken aan bepaalde seksuele fantasieën, geile scenario’s of door alvast te denken aan wat er gaat komen (‘Ik kan niet wachten om haar prachtige borsten straks in mijn handen te hebben”). Is het verkeerd om zo te denken? Nee, helemaal niet. Als jullie allebei in staat zijn om op deze manier opgewonden te raken, is dat helemaal prima.

Naast deze ‘opwinding uit het hoofd’ is er nog een manier van seks hebben: seks in het ‘hier en nu’. Oftewel: je gaat helemaal op in het moment en elkaar en elke actie, zoals een intieme aanraking, levert een tegenreactie op. Je gaat dus uit je hoofd, in je lijf. Het resultaat: een intense vrijpartij.

Seksuele spanning opbouwen

Natuurlijk is ieder mens anders, maar over het algemeen halen mannen hun seksuele opwinding uit hun hoofd. Oftewel: ze hebben in hun ‘hoofdbioscoop’ al allerlei geile scenario’s afgedraaid, voordat de vrijpartij goed en wel is begonnen. Bij vrouwen werkt het anders: zij hebben meestal meer tijd en aandacht nodig om opgewonden te raken. Als je je niet bewust bent van dat verschil, kan dat nog wel eens tot frustratie leiden.

“Ik weet nu waarom onze seks beter gaan wanneer ik het initiatief neem”, reageert Ellen als ik haar dit vertel. “Dan heb ik al een voorsprong qua opwinding en kan Stan daar op inhaken. Als hij de eerste stap zet, kan hij het ene moment achter me liggen en mijn rug strelen en voel ik het volgende moment zijn penis al in mij. Hij is al beregeil, terwijl ik nog helemaal niet zo ver ben. Omdat ik dan nog niet zo opgewonden ben als hij, blokkeer ik en kan ik daarna nog maar moeilijk opgewonden raken.”

Ontspannen vrijen

“Ik kan haar dan niet meer bereiken”, bevestigt Stan. Maar hoe doorbreek je dit en kun je alsnog samen ontspannen vrijen? Enerzijds door je bewust te zijn van jullie verschillen en van elkaar te weten wat je nodig hebt om opgewonden te raken. Anderzijds door elkaar bewust en met volle aandacht aan te raken. Dat klinkt logisch, maar raak elkaar maar eens aan terwijl je aan hele andere dingen gebeurt. Merk je het verschil?

 

Podcast

Tania Mulder | TEDx Amstelveen 2020

Het geheim van ultieme seks; Als je denkt, kan je niet voelen!